زخم بستر که به آنها زخم فشاری نیز می گویند آسیب هایی به پوست و بافت زیرین آن به دلیل فشار طولانی ناشی از عدم تحرک است . زخم بستر اصولا روی پوستی ایجاد می شود که نواحی استخوانی بدن مانند پاشنه پا، مچ پا، باسن و دنبالچه را می پوشاند. افرادی که بیشتر روی تخت یا ویلچیر قرار دارند، بیشتر به زخم بستر دچار می شوند. زخم بستر ممکن است در طی چند ساعت یا چند روز ایجاد شود. بیشتر زخم ها با درمان بهبود می یابند، اما برخی هرگز به طور کامل بهبود نمی یابند. شما می توانید اقداماتی را برای کمک به پیشگیری از زخم بستر و کمک به بهبود آنها انجام دهید از جمله کاهش فشار از روی نقاط حساس اولین قدم در درمان زخم بستر است. تغییر وضعیت بیمار به صورت مداوم و استفاده از تشک مواج بسیار کمک کننده است.
درمان زخم بستر در منزل و تعویض پانسمان بسیار حساس است و اگر توسط افراد ناشی انجام شود ممکن است بهبود زخم بیمار به تاخیر افتاده یا حتی جان بیمار به خطر افتد. بنابراین می بایست توسط پرستاران ماهر در این زمینه انجام شود. مراکزی هستند که این خدمت را ارائه می دهند و مجموعه سرویک می تواند با اعزام پرستاران کارآزموده دغدغه های اطرافیان بیمار را رفع نماید.
هزینه درمان زخم بستر با توجه به نوع و شرایط زخم مشخص می شود و نیاز به بررسی کارشناس دارد.
جهت ثبت سفارش ابتدا نوع خدمت دریافتی را مشخص نموده و کلیه اطلاعات درخواستی را پر کنید، سپس کارشناسان سرویک با شما تماس می گیرند و پرستار به محل دریافت خدمت اعزام خواهد شد.
پس از تایید سفارش، کارشناس به محل دریافت خدمت اعزام و پس از بررسی کامل زخم هزینه دقیق را اعلام می نماید و در صورت تمایل کار درمان زخم بستر در منزل آغاز می شود.
پس از ثبت سفارش مبلغ 50 هزار تومان هزینه ایاب و ذهاب در فاکتور نهایی اعمال خواهد شد.
زخم بستر چیست؟
زخم بستر زمانی اتفاق میافتد که فرد در بستر، بیحرکت، بیهوش باشد یا قادر به احساس درد نباشد. زخم بستر زخم هایی هستند که در مناطقی از پوست که تحت فشار دراز کشیدن در رختخواب، نشستن روی ویلچر یا گچ گرفتن برای مدت طولانی قرار دارند، ایجاد می شوند. زخم بستر همچنین زخم های فشاری یا زخم های پوستی نامیده می شود. زخم بستر می تواند یک مشکل جدی در میان سالمندان ضعیف باشد. اگر بیمار یا سالمند بی حرکت در بستر بماند و چرخانده نشود و تغذیه و مراقبت و نگهداری از سالمند مناسب نباشد زخم بستر ایجاد می شود.
زخم بستر چگونه ایجاد می شود؟
زخم بستر زمانی ایجاد می شود که خون رسانی به پوست برای بیش از 2 تا 3 ساعت قطع شود. با از بین رفتن پوست، زخم بستر ابتدا به صورت یک ناحیه قرمز و دردناک شروع می شود که در نهایت به رنگ بنفش در می آید. در صورت عدم درمان، پوست ممکن است باز شود و ناحیه آسیب دیده عفونی شود و حتی ممکن است به عضلات و استخوان گسترش یابد. در اغلب موارد زخم بستر به کندی بهبود می یابد و به شدت زخم، وضعیت جسمانی فرد و وجود بیماری های دیگر بستگی دارد و ممکن است روزها، ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد تا بهبود یابد. ممکن است برای کمک به روند بهبودی نیاز به جراحی باشد. معمولا زخم بستر در نواحی زیر ایجاد می شوند:
باسن (روی دنبالچه یا باسن)،
پاشنه پا،
پشت سر،
شانه ها،
پشت و پهلوی زانوها
علائم زخم بستر چیست؟
زخم بستر به 4 مرحله از کم شدت تا شدیدترین تقسیم می شود:
مرحله 1. ناحیه قرمز به نظر می رسد و هنگامی که آن را لمس می کنیم گرم است. حتی نواحی مبتلا شده ممکن است رنگ آبی یا بنفش داشته باشد یا فرد از سوزش، درد یا خارش آن ناحیه شکایت کند.
مرحله 2. ناحیه آسیب دیده ممکن است زخم باز، خراش یا تاول داشته باشد. فرد دچار درد می شود و پوست اطراف زخم تغییر رنگ می دهد.
مرحله 3. این ناحیه به دلیل آسیب در زیر سطح پوست ظاهری شبیه دهانه دارد.
مرحله 4. ناحیه به شدت آسیب دیده و زخم بزرگی ایجاد می شود که حتی ممکن است ماهیچه ها، تاندون ها، استخوان ها و مفاصل را نیز درگیر کند.
زخم بستر چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان و پرستاران زخم بستر را با بررسی پوست افرادی که در معرض خطر هستند، تشخیص می دهند. آنها با توجه به ظاهر و شرایط پوست زخم بستر را تشخیص می دهند.
زخم بستر چگونه درمان می شود؟
درمان خاص زخم بستر می بایست توسط متخصص و پرستار انجام شود. در صورتی که پوست آسیب جدی دیده باشد و باز شده باشد درمان آن کمی دشوار می شود و مراحل درمان آن شامل موارد زیر است :
در صورتی که بیمار در منزل باشد، پرستاران زخم را تحت نظر می گیریند و اندازه، عمق و پاسخ به درمان را تا زمان بهبودی بررسی می کنند.
عوارض زخم بستر چیست؟
هنگامی که زخم بستر ایجاد می شود، ممکن است روزها، ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد تا بهبود یابد. احتمال عفونی شدن زخم وجود دارد که منجر به تب و لرز می شود و این عفونت ممکن است مدت ها طول بکشد تا التیام یابد. در صورتی که عفونت در بدن پخش شود ضربان قلب سریع تر می شود و بیمار دچار ضعف عمومی می شود.
آیا می توان از ایجاد زخم بستر پیشگیری کرد؟
با بررسی هر روزه پوست از نظر ایجاد شدن نقاط قرمز (اولین نشانه آسیب دیدگی پوست) و با توجه ویژه به نواحی استخوانی می توان از زخم بستر جلوگیری کرد. روش های دیگر برای پیشگیری از زخم بستر و جلوگیری از بدتر شدن زخم های موجود عبارتند از:
نکته بسیار مهم اینکه به هر میزان که از زخم مراقبت کنید اما تغذیه مناسب نباشد، نتیجه کمتری حاصل می شود زیرا بدون کالری کافی، ویتامین ها، مواد معدنی، مایعات و پروتئین، زخم بستر به راحتی بهبود نمی یابد.