زردی یکی از بیماریهای شایع بدو تولد است و اصولا 80 درصد نوزادان نارس دچار زردی می شوند که به آن زردی پاتولوژیک اطلاق می شود و حدود 60 درصد سایر نوزادان نیز به زردی مبتلا می شوند که به آن زردی فیزیولوژیک می گویند. نوزادان مبتلا به زردی (یرقان) دارای رنگ پوست و سفیدی چشم به زنگ زرد می شوند. در واقع هنگامی که بیلی روبین بیش از حد در خون نوزاد وجود داشته باشد رنگ پوست به زردی می گراید و کودک دچار زردی می شود. کبد نوزاد تازه متولد شده بیلی روبین را به خوبی کبد بزرگسالان حذف نمی کند. زردی زمانی اتفاق میافتد که بیلی روبین سریعتر از آن چیزی که کبد بتواند آن را تجزیه کرده و از بدن دفع کند، ایجاد میشود. اکثر انواع زردی به خودی خود از بین می روند. برخی دیگر برای کاهش سطح بیلی روبین نیاز به درمان دارند و متداول ترین روش استفاده از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد است. اگر چه این درمان در بیمارستان انجام می شود، امروزه همگان ترجیح می دهند زردی نوزاد در منزل درمان شود. از این رو مراکز خدمات پرستاری جهت رفاه حال خانواده های گرامی اقدام به اجاره دستگاه فتوتراپی در منزل تهران می نمایند.
با توجه به انواع مختلف دستگاه ها میزان اجاره و شرایط آن متفاوت است:
جهت ثبت سفارش ابتدا نوع خدمت دریافتی را مشخص نموده و کلیه اطلاعات درخواستی را پر کنید سپس کارشناسان سرویک با شما تماس می گیرند و دستگاه به محل دریافت خدمت ارسال خواهد شد.
پس از تایید سفارش برای دریافت این خدمت کارشناسان سرویک با شما تماس می گیرند تا با توجه به فاکتورهایی مانند میزان زردی، سن، وزن نوزاد وگروه خونی نوزاد و مادر دستگاه مورد نیاز به شما پیشنهاد گردد. شما عزیزان می توانید با تجویز پزشک اقدام به اجاره دستگاه فتوتراپی نمایید و زردی فرزند دلبندتان را در منزل و بدون هیچ نگرانی درمان کنید.
پس از ثبت سفارش مبلغ 50 هزار تومان هزینه ایاب و ذهاب در فاکتور نهایی اعمال خواهد شد.
اجاره دستگاه فتوتراپی علاوه بر درمان نوزاد دلبندتان بدون عوارض و در بهترین شرایط، آسایش و راحتی مادر را نیز به همراه دارد. جهت اجاره دستگاه مدارک مورد نیاز عبارتند از:
شایان ذکر است مدارک فوق تا پایان زمان اجاره دستگاه نزد سرویک به امانت می ماند و هنگام تحویل گرفتن دستگاه به شما برگردانده می شود.
زردی نوزاد
زردی یا یرقان یکی از مشکلات رایج است که اکثر خانواده ها بعد از تولد نوزاد با آن دست و پنجه نرم می کنند. نوزادانی که رنگ سفیدی چشم و پوست آن ها زرد می شود به زردی مبتلا شده اند. معمولا زردی نوزاد نیازی به درمان ندارد و حدود دو هفته بدون هیچ اقدام خاصی برطرف میشود. اما در صورتی که بیش از دو هفته طول بکشد یا زردی به مرور افزایش یابد فورا باید درمان شود. در غیر این صورت آسیب های جدی به سلامتی نوزاد می رسد و دچار آسیب مغزی می شود. بنابراین باید عامل ایجاد کننده زردی که بیلی روبین نام دارد به سرعت کاهش یابد. با استفاده از فتوتراپی می توان به راحتی زردی را درمان نمود.
بیلی روبین چیست؟
بیلی روبین رنگدانه زرد رنگی است که از تجزیه طبیعی گلبول های قرمز خون بوجود می آید. کبد بیلی روبین را از خون خارج می کند و به روده ها می رساند تا بتواند از بدن خارج شود.
علائم و نشانه های زردی چیست؟
نوزاد مبتلا به یرقان دارای پوستی زرد است که از صورت شروع می شود سپس سینه و شکم و بعد پاها زرد رنگ می شوند؛ همچنین سفیدی چشم نوزاد نیز زرد به نظر می رسد. زردی به خصوص در نوزادانی که پوست تیره دارند ممکن است به سختی قابل مشاهده باشد. به جهت حصول اطمینان می توان به آرامی پوست بینی یا پیشانی کودک را فشار داد، در صورتی که کودک مبتلا به یرقان باشد، وقتی انگشت برداشته شود، پوست زرد به نظر می رسد.
عوامل زردی در نوزادان چیست؟
اکثر نوزادان سالم زردی فیزیولوژیکی "طبیعی" دارند و اصولا به این دلیل است که نوزادان دارای سلول های خونی بیشتری نسبت به بزرگسالان هستند که البته این سلولهای خونی عمر طولانی ندارند؛ بنابراین با تجزیه آن ها، بیلی روبین بیشتری تولید میشود. این نوع زردی 2 تا 4 روز پس از تولد نوزاد ظاهر می شود و تا 2 هفتگی نوزاد از بین می رود.
احتمال زردی نوزاد در موارد زیر بیشتر است:
1.نوزاد نارس: نوزادانی که قبل از هفته 37 بارداری متولد شده اند نارس هستند و آمادگی کمتری برای حذف بیلی روبین دارند.
2.تغذیه نامناسب: نوزادانی که به اندازه کافی شیر مادر یا شیرخشک دریافت نمی کنند یا به این دلیل که مشکل در تغذیه دارند، در واقع دچار کم آبی می شوند و این باعث می شود بیلیروبین در خون بالا برود.
3.عدم تطابق گروه خونی نوزاد و مادر: نوزادانی که گروه خونی آنها با گروه خونی مادرشان سازگار نیست، ممکن است دچار انباشت آنتی بادی هایی شود که می توانند گلبول های قرمز خون را از بین ببرند که این شرایط سطح بیلی روبین خون نوزاد را افزایش می دهد.
زردی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان بر اساس زرد شدن پوست و سفیدی چشم می توانند تشخیص دهند که آیا نوزاد زردی دارد یا خیر. همه نوزادان قبل از خروج از بیمارستان از نظر زردی بررسی می شوند. گاهی از دستگاه سبکی که بیلی روبین پوست را اندازه گیری می کند استفاده می شود. اما اگر سطح آن بالا باشد، آزمایش خون باید نتیجه را مشخص کند. سطوح بالای بیلی روبین می تواند منجر به مشکلات جدی شود. این ماده روی سلولهای مغز اثر گذاشته و موجب ایجاد ضایعات جبران ناپذیری میشود که به آن کرنیکتروس می گویند.
در صورتی که نوزاد قبل از ظاهر شدن زردی از بیمارستان ترخیص شود و خانواده در مورد مبتلا شدن کودک به یرقان مردد است، برای پیدا کردن نشانههای زردی نوزاد در خانه، نوزاد خود را به اتاقی با نور طبیعی یا فلورسنت ببرید و اگر پوست فرزندتان روشن است، با ملایمت انگشت خود را به پیشانی، بینی یا سینۀ او فشار دهید و وقتی فشار را از روی پوست برمیدارید، به دنبال ته رنگ زرد روی پوست باشید. اگر پوست فرزندتان تیره است، لثهها یا سفیدی چشمانش را بررسی کنید و در صورت مشاهدۀ هر گونه مشکلی به مراکز درمانی مراجعه کنید.
درمان زردی
زردی چگونه درمان می شود؟
درمان بستگی به علت زردی، سطح بیلی روبین و سن نوزاد دارد. زردی خفیف پس از 1 یا 2 هفته از بین می رود زیرا بدن نوزاد خود به خود بیلی روبین اضافی را دفع می کند. برای نوزادان مبتلا به زردی شیردهی، مادران باید بیشتر به نوزاد شیر بدهند. روش مرسوم دیگر درمان زردی فتوتراپی است.
فتوتراپی چیست؟
فتوتراپی یا نوردرمانی روشی جدید برای درمان برخی عوارض پوستی است که در آن، پوست به صورت متناوب و زیر نظر پزشک متخصص تحت تابش نورهای ماورای بنفش قرار میگیرد. البته فتوتراپی به این موارد محدود نمی شود و در درمان زردی نوزادان نیز کاربرد دارد. در این روش درمانی از نورهای آبی یا سفید قوی استفاده می شود که مستقیما به بدن کودک تابیده می شود . این نور توسط پوست کودک جذب می شود و بیلی روبین موجود در خون را تجزیه و از طریق دستگاه گوارش دفع می کند. از آنجایی که فتوتراپی روش کارآمدی در درمان زردی نوزاد است مورد استقبال خوبی قرار گرفته است.
فتوتراپی نوزاد
فتوتراپی نوزادان هم در بیمارستان و هم در منزل در دستگاه های مخصوص انجام می شود و تفاوت آن ها در مدت زمان انجام آن است. دستگاه های بیمارستان به دلیل قدرتی که دارند در مدت کوتاه تری نسبت به دستگاه های خانگی عمل می کنند. اما اصولا ماندن در بیمارستان برای مادری که تازه زایمان کرده دشوار است و خانواده ها ترجیح می دهند فتوتراپی در منزل برای نوزاد انجام شود. در این صورت به راحتی می توان از مراکز خدمات پرستاری دستگاه فتوتراپی را اجاره نمود و مادر به راحتی می تواند هم استراحت کند هم در زمان های مختلف به کودک شیر بدهد و آرامش خانواده حفظ می شود.
انواع دستگاه های فتوتراپی
1.دستگاه فتوتراپی سه بعدی
این دستگاه ها که تونلی یا هرمی نیز نامیده می شوند به شدت مورد استقبال قرار گرفته اند. مزیت این دستگاه این است که سر نوزاد از دستگاه بیرون می ماند و نیازی به استفاده از چشم بند نیست. دستگاه فتوتراپی تونلی به صورت قوسی و از سه جهت به بدن نوزاد نور می تاباند و با توجه به میزان زردی نوزاد قابلیت تنظیم 6 تا 16 لامپ را دارد.
2.دستگاه فتوتراپی چهار بعدی
این دستگاه هم تونلی است و مشابه سه بعدی با این تفاوت که در این نوع از قسمت زیرین هم به نوزاد نور می تابد.
3.دستگاه فتوتراپی تابشی
این دستگاه ها بر خلاف دستگاه سه بعدی و چهار بعدی به صورت عمودی به نوزاد نور می تاباند.
آیا فتوتراپی عوارض دارد؟
در واقع فتوتراپی بی ضرر است. اما در برخی موارد ممکن است نوزادان دچار مشکلاتی مانند کم آبی شوند و در صورتی که شیر کافی بنوشند این مشکل بروز نخواهد کرد.
سایر روش های درمان زردی
در صورتی که سطوح بسیار بالای بیلی روبین نوزاد با فتوتراپی کاهش نیابد، خون نوزاد با خون اهداکننده جایگزین می شود تا سطح بیلی روبین به سرعت کاهش یابد که به این روش ترنسفیوژن خون اطلاق می شود.